İşte bir kebap sofrası!
Menü:
Urfa kebap
Gavurdağı salatası
Antalya piyazı
Muhammara-msı (ceviz koymadığım için bence tam bir muhammara olmadı. Ama gavurdağı'nda da ceviz var diye koymak istemedim)
Urfa Kebap
(Yaklaşık 8 şiş için)
600 gr antrikottan çekilmiş kıyma
1 soğan
1 çk tuz
1/4 çk karabiber
1/4 çk kırmızıbiber
Kuru maydanoz
Kıymayı, baharatlarla birlikte 10 dakika yoğuruyoruz. 10 dakika deyip geçmeyin, dondurma yerken belki 10 saniye gibi ama kıyma yoğururken yarım saat gibi geliyor :)
Soğanı doğrayıp biraz tuzla ovalıyoruz.
Soğan ve kıymayı ayrı kaplarda buzdolabında 1 gece bekletiyoruz. (yaaa, kolay mı öyle hemen kebap yemek.. Bundan böyle kebapçılarda siparişimiz geciktiğinde kızmayacağız, beterin beteri var işte :))
Ertesi gün olduğunda soğanı, tel bir süzgeç marifetiyle iyice sıkıp suyunu çıkartıyoruz. Bu suyu kıymaya karıştırıyoruz. Kuru maydanozu da ekleyip haydiiii bir 10 dk daha yoğuruyoruz. Şişlere geçirip biçim verdikten sonra, eğer evde ocakbaşı gibi bir altyapınız yoksa, o şişlerden çıkartıp (şekillerini bozmadan) tavada arkalı önlü pişiriyoruz.
Yakınlarda bir fırın ve daha da güzeli o fırında bir lavaş varsa, lavaşı da kebapların üstüne kapatıp ısıtıyor ve kebaplar piştiğinde anında yiyoruz!!
Gavurdağı Salatası'nın da tarifini yazayım, tam olsun
3 domates
1 soğan
1 tatlı kaşığı kuru maydanoz
1 tatlı kaşığı isot
1/2 çay bardağı nar ekşisi (olmazsa olmaz)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı ceviz
Cevizden süslemek için 3-4 tane ayrılarak kalanlar, ağıza gelecek şekilde elde ufalanır (ben salatayı yerken ceviz tadını almayı seviyorum. Siz, yok bence salataya karışsın derseniz tabii, incecik çekebilirsiniz)
Domateslerin kabuğu soyulur (en sevmediğim iş) Minicik minicik doğranır. Soğan da minicik minicik doğranır. Zaten bence bu salatanın özelliği, -ceviz hariç :)- domates ve soğanın minicik küpler halinde doğranması. Soğan ve domates bir kaba konur. Diğer malzemeler de ilave edilerek iyice karıştırılır. En son ceviz eklenir. Salata tabağına alınır.
Ayrılan cevizlerle süslenerek servis yapılır.
Hazır bebiş ağlamıyorken Antalyamın Piyazını da yazayım
Bu tarif 2 kişiliktir, haberiniz ola
2 sb haşlanmış kuru fasulye
4 diş ezilmiş sarımsak
4 tatlı kaşığı tahin
1 çay kaşığı kimyon (aman, silme olacak, fazlası tadını bozar)
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı sirke
1 kahve fincanı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maydanoz
Süslemek için
1 haşlanmış yumurta (katı olacak)
1 tatlı kaşı kuru maydanoz
Fasulyelerden 2-3 yemek kaşığı, bir kaba konur. İyice ezilir. Tahin, ezilmiş sarımsak, kimyon, limon suyu, sirke, zeytinyağı, tuz, kuru maydanoz ile karıştırılır. Kalan fasulyeler ilave edilir. Biraz karıştırıldıktan sonra (aman fasulyeler tane tane kalsın) servis tabağına aktarılır. Haşlanmış yumurta, piyazın üztüne konur. Kuru maydanoz serpilir. Afiyetle yenilir. Antalya özlenir. Anne, baba, abla özlenir. Of çekilir. Biraz daha piyaz yenir.
yuh bee!canım çekti oğlum bu ne ya akşam akşam!!bu saatte de kebap yersem adım resmi olarak değiştirilecek valla:))
YanıtlaSilNe olacak adın? :))
YanıtlaSil