26 Şubat 2009 Perşembe

Ekmek Makinasında Temel Ekmek Tarifi

Ekmek makinasını bana ablam, ev hediyesi olarak almıştı. İçinden çıkan tarif kitapçığındaki temel ekmeği denediğimde, tadının fırından aldığımız ekmeğe değil de pastaneden aldığımız açmaya daha çok benzediğini gördüm. O hal güzeldi güzel olmasına da, yemekle yenmiyordu. Aşağıdaki tarif, alışkın olduğumuz beyaz ekmek tadına çok yakın. Hem de ev yapımı.. Daha ne olsun..

Malzemeler, hamur yoğurma kabına girme sırasına göre:

1 + 1/8 cup su
2 cup un
1 TBSP (yemek kaşığı) şeker
1 TSP (çay kaşığı) tuz
1 cup un
1,5 TSP (çay kaşığı) kuru maya

Oda sıcaklığındaki suyu, kaba döküyoruz. Cup’ımızı unla dolduruyoruz. 1 yemek kaşığı yardımıyla, unu, hamur yoğurma kabının her tarafına serpiyoruz. 2. cup unu da bu şekilde serpiyoruz. Amaç, suyun üzerini mümkün olduğunca örtmek. Böylece, en üste dökeceğimiz maya ile temasını en aza indirmeye çalışıyoruz. Bu, özellikle ekmek yapımını ileri bir saate ayarlayacağımız zamanlar için gerekli. Aksi halde su ile maya temas ederek mayalanma işlemi hemen başlıyor.

Şeker ve tuzu ayrı bir yerde karıştırıyoruz. Unun üzerine, gene kabın her tarafına serpiyoruz. Ardından 1 cup un daha, üstteki yöntemle kaba ekleniyor. En üste de maya, gene serpilmek suretiyle konduktan sonra ekmeği, temel ekmek yapımına göre ayarlayarak pişiriyoruz. Benim ekmek makinamda (Sinbo) 1 numaralı program. 3 saat sürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder