14 Nisan 2009 Salı

Dondurulmuş Sebze / Meyve Püreleri

Bebeğin ek gıdalara geçmesi ile birlikte hayatıma “mama” kavramı da girdi. İlk başlarda her gün için mama hazırlıyordum. Ancak bebek henüz çok çok az miktarda yiyor. (her öğünde 1-2 tatlı kaşığı ve bunu yemesi de ne kadar uzun sürüyor, aman Allah’ım!) Her gün için azar azar mama hazırlamakla bütün bir yemek yapmak arasında hiç emek farkı yok. Bekleyen yemeklerin bayatlaması, bozulması da cabası. Bu nedenle, kitaplarda ve Pratik Annem Burcu’da okuduğum öneriyi uygulamaya karar verdim. Sebzelerin her birinden 1-2 adet haşlayıp ya da buharda pişirip püre haline getiriyorum. Sonra o gün yenecek kadarını ayırıp kalanını buz kalıbına dolduruyorum. Donduktan sonra bir buzdolabı poşetine koyup üzerine etiket yapıştırıyorum. Böylece poşetin içinde ne olduğu ve hangi tarihte pişrildiği kolayca bilinebiliyor. Sonra bu poşetler haydi derin dondurucuya! Kitaplardan okuduğuma göre bu şekilde 2 aya kadar saklanabiliyormuş yemekler. Bu nedenle gene de çok fazla miktarlarda saklamaya gerek yok. Bir çok sebze olunca 6 aylık bebekte hepsine sıra gelmesi uzun sürebiliyor. Ben bu şekilde ayrıca kemik suyu, peynir altı suyu, sebze çorbası ve tarhana çorbası da sakladım. Her gün öğününe sebze pürelerinin yanısıra bunlardan da ekleyebiliyorum. Peynir altı suyu, yaptığım lor peynirden arta kalan su. Lor peyniri de ayrıca anlatacağım.


Çok pratik olan bu yöntemle meyve püresi de donduruyorum. Bebk henüz bir bütün meyve yiyemediği için yarım elma, yarım armut, bir sonraki gün yenmek üzere saklanabiliyor. Bozulması ihtimali yüksek olan meyveler için özellikle kullanılması gereken bir yöntem. Mesela muz için yapılabilir. Meyve pürelerinin sadece bebek maması için kullanılması da gerekmiyor. Dondurulup saklanan bu küpler ile istendiğinde meyvalı yoğurtlar, dondurmalar yapılabilir, bir gece önceden buzdolabına indirilerek yumuşatılmak suretiyle kek karışımlarına eklenebilir. Mevsimi olmayan meyvelerin kullanılması için ideal. Aynı şekilde sebze püreleri de aile için hazırlanacak yemekler, çorbalar için kullanılabilir. Kısacası çok alıştığım bu rengarenk küplerden mama dönemi sonrasında da faydalanmayı düşünüyorum!




Pratik Annem'de ilgili sayfanın linki:

1 yorum:

  1. merhaba, aslında öneriniz anneleri çok rahatlatacak cinsten :))
    önceleri bende çok bozuluyordum çok az miktarda yemek yap, bir de onu uzunca süre kaynat... fakat 2 doktorumuz da bebeğe her şeyi mevsiminde ve taze olarak sunmamız gerektiğini söylediğinden dondurucudan hiçbirşey vermemeye özen gösteriyorum.

    YanıtlaSil