28 Mart 2009 Cumartesi

YaşpastaM


Eşimin doğumgünü için hazırladığım, yapımı uzuuun ve emekli, ancak görüntüsüyle özel ve tadıyla hazır olanları aratmayan yaşpastamız..

Sizlere de fikir vermesi için yazıyorum. Eşimin başharfine göre hazırladığım için biraz büyük bir pasta oldu. Siz isterseniz sadece dikdörtgen bir tane hazırlar veya başka türlü şekil verebilirsiniz.

Benim ölçüm şöyle:

Pasta için

3 tane hazır, dikdörtgen kek (mutlaka çikolata kaplı olanlardan olacak. İçi kakaolu veya çilekli olanlar var. Ben kakaolu olanları seçtim)
1 paket sade krem şanti
1 paket kakolu krem şanti
200 gr antep fıstığı
2 paket 80 gr çikolata
2,5 çay bardağı süt
100 gr antep fıstığı içi

Kalpler için

1/4 paket pötibör bisküvi
2 yemek kaşığı vişne suyu
1 yemek kaşığı margarin (oda sıcaklığında)
4 tatlı kaşığı çilek reçeli

Taban için

80 gr.lık 1 paket sade gofret

Pötibör bisküvileri robotta, un haline gelene kadar çekiyoruz. Bir kaba alarak margarin ve vişne suyu ile karıştırıyoruz. İster elimizle şekil vererek, istersek yuvarlak açıp kalıp ile şekiller keserek kalpler hazırlıyoruz. Bir tabağa dizerek katılaşması için buzdolabına kaldırıyoruz. Ben ayrıca bu hamurdan, eşimin yaşı olan 36 rakamlarını hazırladım. Gerçi 6 rakamı daha çok G harfine benzedi ama olsun :)

Sade krem şantiyi, 1,5 çay bardağı süt ile, yoğun bir kıvama gelene kadar çırpıyoruz. Soğuması için buzdolabına kaldırıyoruz. (İçine daha sonra diğer malzemeleri ekleyeceğimiz için derin bir kap olmasında yarar var)

Ayrı bir kapta kakaolu krem şantiyi, 1 çay bardağı süt ile çırpıyoruz. Bununla kekin dışını sıvayacağımız için gayet yoğun bir kıvamda olması gerekiyor.

Çikolatayı ufak parçalara bölüyoruz.

Bisküviden kalpleri buzdolabından çıkartarak her birinin üzerine 1 tatlı kaşığı çilek reçeli sürüyoruz. Böylece renkleri hafif kırmızı olacak. Bu haliyle soğuması için tekrar buzdolabına kaldırıyoruz.

Keklerden bir tanesini 2’ye kesiyoruz. M harfinin ortadaki parçalarını oluşturması için paralel kenar şeklinde kesmemiz gerek. Şu anda elimizde 2 tam ve 2 yarım parça bulunuyor.

Tüm keklerin üstünü, kapak olacak şekilde keserek çıkartıyoruz. Bir tatlı kaşığı yardımıyla keklerin içini oyuyoruz. Burada çok dikkatli olmamız gerekiyor. Kekin içini fazlaca oyalım derken delmemiz işten bile değil. Bu yüzden tedbirli davranarak kenarlarda ve tabanda bir miktar kek bırakmakta fayda var.

Sade krem şantiyi buzdolabından çıkartarak çıkan kekin yarısı ile karıştırıyoruz. Tamamı ile karıştırırsak keki kapatmamız hayli güç olur :) Bu karışıma, çikolata parçalarının yarısı ile antep fıstığının tamamını ekliyoruz. Dileyen, pastanın üstünü süslemek için biraz antep fıstığı ayırabilir.

Elde ettiğimiz bu yoğun ve gayet lezzetli karışım, pastamızın içi olacak. Bunu dikkatlice, boş bir dikdörtgen kap görünümüne benzeyen keklere dolduruyoruz. Kenara ayırdığımız kapaklarla üzerlerini dikkatlice kapatıyoruz. Şu anda dışarıdan bakıldığında, marketten aldığımız hallerinden hiç bir farkı olmayan kekler bulunuyor.


Kekleri, M harfi olacak şekilde servis tepsisine düzgünce yerleştiriyoruz.


Büyük bir tencerenin içine su dolduruyoruz. İçine, tencereye sığacak büyüklükte başka bir tencere yerleştiriyoruz. Su kaynayınca, küçük tencerede kalan çikolata parçalarımızı eritiyoruz. Benmari usulü denilen bu yöntemde, çikolatanın içine hiç bir şekilde su sıçramaması lazım.


Çikolatalar iyice eriyince, ocağın altını kapatıyoruz. Dolaptaki kakaolu krem şantiyi çıkartarak tencereye ekliyoruz. İyice karıştırıyoruz. Pasta kremamız hazır. Şimdi bu kremayı alarak tercihen bir spatula ile kekin her tarafına dikkatlice yayıyoruz. Özellikle keklerin birleşme yerlerinde dikkatli olmak lazım. Kekleri keserken yaptığımız hatalar, iyi bir sıvama ile gayet güzel kapatılabiliyor :)


Sade gofreti elimizle ufak parçalara ayırıyoruz. Keke yapışmamasına dikkat ederek, tepsinin her tarafına bu parçalardan serpiyoruz.


Bisküvi kalplerimizi dolaptan çıkartarak tepsinin 4 köşesine, yuvarlak kısımları köşelere bakacak şekilde yerleştiriyoruz.


Sürpriz anında pastayı getitrken, bu kalplerin üzerine mumlar dikerek başlıyoruz o güzel şarkıyı söylemeye:


İyi ki doğdun!! İyi ki doğdun!!


Yapımız biraz uzun ve zahmetli olsa da inanın değiyor.


Afiyet olsun..










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder